Хляб и Вино на Гроба: Символика и Традиция в Православието

Поставянето на хляб и вино на гроба или раздаването им на помен е една от най-старите и устойчиви български православни традиции. Този акт е далеч от обикновено поднасяне на храна, а носи дълбока християнска символика, свързана с вярата във Възкресението и вечния живот.
1. Символиката на Хляба
Хлябът, наричан в този контекст и коливо (жито) или просфора, символизира самия Христос.
- Тялото Христово: В християнството, хлябът е символ на Тялото Христово, което се принася в жертва за спасението на хората. Раздаването му е акт на милосърдие и молитва за душата.
- Живот и Възкресение: Хлябът, направен от много зърна, символизира събирането на всички вярващи в Христа. Вкусен от живите, той напомня за преходността на живота и надеждата за бъдещо възкресение.
2. Символиката на Виното
Виното (особено червеното) носи двойна символика.
- Кръвта Христова: Виното символизира Кръвта Христова, пролята на Кръста. Поставянето му на гроба или поливането му върху житото е обвързано с Тайнството Евхаристия (Причастие).
- Радост и Възкресение: В Библията виното често е символ на радост. В траурния контекст то символизира радостта от бъдещия живот и спасението.
3. Как се Извършва Ритуалът
Обикновено се приготвя подавка – варено жито (коливо), смесено със захар, орехи и подправки, символизиращо зърното, което „трябва да умре, за да даде живот“.
- На гроба свещеникът (или близките) поливат житото с вино, което се прави на кръст.
- След това се раздава помен (хляб, жито и вино) на присъстващите, които го приемат с думите „Бог да прости!“.